Znamení pro oživení obchodů u OVB po pomalejším startu 2010

• obrat koncernu dosáhl v prvním čtvrtletí 2010 výši 47,6 mil. Euro
  • střední a východní Evropa jako nejstabilnější region
  • výsledek před úroky a zdaněním (EBIT) ve výši 1,3 mil Euro
  • více zákazníků, více finančních poradců, více uzavřených smluv v posledních týdnech

Kolín nad Rýnem, 12. května 2010 - OVB Holding AG docílila v prvním kvartálu v trvale obtížném hospodářském prostředí 2010 solidní výsledek. Obrat koncernu činil 47,6 mil. Euro (v minulém roce: 53,8 mil. Euro). „Ekonomické rámcové podmínky v Evropě nejsou stále jednoduché, ale v posledním měsíci prvního čtvrtletí 2010 jsme již mohli konstatovat zřetelné oživení obchodů", říká Wilfried Kempchen, předseda představenstva OVB Holding AG.

Region střední a východní Evropy přispěl k obratu koncernu ve výši 20,6 mil. Euro (v minulém roce: 21,1 mil. Euro) a osvědčil se při snížení celkových provizních příjmů pouze o 2,4 procent jako nejstabilnější segment v koncernu. V Německu poklesly celkové proviznípříjmy v období leden až březen 2010 oproti minulému roku (21,4 mil. Euro) o 15,9 procent a dosáhly výše 18,0 mil. Euro. Rovněž v segmentu jižní a západní Evropy zůstal obrat v prvním čtvrtletí ve výši 9,0 mil. Euro za objemem minulého roku (11,4 mil. Euro).

Operativní výsledek skupiny (EBIT) se v prvním čtvrtletí 2010 pohyboval ve výši 1,3 mil. Euro (v minulém roce: 3,4 mil. Euro). Střední a východní Evropa přispěly k EBITU částkou ve výši 2,1 mil. Euro (v minulém roce: 3,3 mil. Euro). V Německu se operativní výsledek snížil na 1,8 mil. Euro (v minulém roce: 2,7 mil. Euro). EBIT regionu jižní a západní Evropy činil -0,3 mil. Euro; v minulém roce tento segment zaznamenal pozitivní operativní výsledek ve výši +0,3 mil. Euro. Přebytek koncernu ve sledovaném období činil 1,1 mil. Euro, ve srovnání s 2,4 mil. Euro stejného období minulého roku. Výsledek na 1 akcii činil 0,08 Euro (v minulém roce: 0,17 Euro).

Počet klientů OVB zůstal při cca. 3 mil. osob i nadále konstantní - i v obtížných časech mají finanční poradci OVB důvěru svých klientů. Ke konci března 2010 pracovalo pro OVB ve 14 zemích Evropy 4.410 finančních poradců na plný úvazek. Oproti 31. 12. 2009 (4.664 finančních poradců) poklesl jejich počet o 254 externích zaměstnanců, ve srovnání s 31. březnem 2009 (4.957 poradců) činil pokles 547 poradců na hlavní úvazek. Podstatnými příčinami tohoto poklesu jsou dočasně zhoršené rámcové podmínky, a tím i možnosti výdělků způsobené mezinárodní finanční a hospodářskou krizí.

Takřka nezměněné zůstalo portfolio produktů OVB: s podílem 55 procent nových obchodů v prvním čtvrtletí (v minulém roce: 58 procent) byla nejčastější poptávka po produktech prevence, vázaných na fondy.

Od března jsou již zřejmé první znaky oživení - i když průběh obchodů v prvním čtvrtletí 2010 vykazoval na mnohých evropských trzích trvale obtížné ekonomické příznaky. „Jsme přesvědčeni, že se mírný celohospodářský vzestupný trend projeví pozitivně na obchodní činnosti OVB v Evropě", říká Oskar Heitz, předseda oblasti financí a správy OVB Holding AG. „Nicméně platí, dále důsledně optimalizovat struktury a procesy, abychom úspěšně zvládli výzvy následujících let". Při vývoji obratu vychází OVB z toho, že v roce 2010dosáhne přibližně hodnoty, docílené v roce 2009.
24.08.2015 11:25:21